Een BENG-berekening staat voor “Bijna Energieneutrale Gebouwen” en is een term die wordt gebruikt in de context van energie-efficiëntie en duurzaam bouwen in Nederland. BENG is een belangrijk concept in de Nederlandse bouwsector en heeft betrekking op de energieprestatie van gebouwen. De BENG berekening is verplicht om op te nemen als onderdeel van de omgevingsvergunning. Het doel van BENG is om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen bijna energieneutraal zijn, wat betekent dat ze zeer weinig energie verbruiken en dat de resterende energiebehoefte zoveel mogelijk uit hernieuwbare bronnen wordt gehaald.
Wie mag een BENG berekening maken?
Niet iedereen mag zomaar een BENG berekening maken. Deze relatief nieuwe bepalingsmethode is een nieuwe en zwaardere methode om de theorie en praktijk dichter bij elkaar te laten komen. De BENG berekening mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde BRL9500 Energie Prestatie Adviseurs met de minimale kwalificatie Detailmethodiek. DuraPlus heeft hiervoor de juiste deskundigheid en certificaten in huis, dus een BENG-berekening door Duraplus laten maken is een prima optie.
Wanneer is BENG berekening verplicht?
Een BENG berekening maken is verplicht bij het aanvragen van de omgevingsvergunning voor zowel bestaande gebouwen als het verbouwen van bestaande gebouwen. De omgevingsvergunning, die voorheen de naam ‘bouwvergunning’ had, is het pakket met verplichte zaken zoals de bouwtekeningen, BENG berekening, daglichtberekening, MPG-berekening en nog aantal andere zaken.
Wat is een BENG berekening?
Een BENG-berekening is een methode om de energieprestatie van een gebouw te beoordelen volgens bepaalde wettelijke voorschriften en normen in Nederland. Deze berekening houdt rekening met verschillende factoren, waaronder:
- De energiebehoefte van het gebouw voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en apparatuur.
- De energie-efficiëntie van de gebouwschil (ramen, isolatie, enz.).
- Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen.
- Het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen.
Omdat het exacte proces en de vereisten voor BENG-berekeningen in de loop der tijd kunnen wijzigen, is het belangrijk dat diegene die de BENG berekening maakt op de hoogte is van de meest recente wet- en regelgeving en richtlijnen voor uitvoeren van dergelijke berekeningen. DuraPlus zorgt dat ze altijd up-to-date zijn op dit gebied.
Waarom een BENG berekening?
BENG-berekeningen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen voldoen aan de normen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid die zijn vastgesteld door de Nederlandse overheid. Deze normen zijn bedoeld om de impact van gebouwen op het milieu te verminderen en om te voldoen aan de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.
Duurt het maken van een BENG berekening lang?
Het maken van een BENG berekening klinkt als een ingewikkeld en tijdrovend proces maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Een bedrijf zoals DuraPlus heeft de juiste kennis en ervaring om dit proces snel en soepel te laten verlopen. Een ander voordeel van de uitgebreide kennis van DuraPlus op dit gebied is dat zij ook bijvoorbeeld een daglichtberekening of een ventilatieberekening kunnen maken. Alles onder één dak bevordert zeker een vlotte afhandelingstijd en zorgt voor een transparant geheel.
Zodra de BENG berekening is afgerond kan het hele pakket worden ingediend bij de gemeente ter goedkeuring van een bouwaanvraag. De BENG berekening is het bewijsstuk voor de gemeente waarmee inzichtelijk kan worden gemaakt hoe er aan de gestelde duurzaamheidseisen voldaan gaat worden. Zonder een kloppende berekening wordt de bouwaanvraag afgekeurd. Ook daarom is het belangrijk dat het maken van de BENG berekening op een deskundige en nauwkeurige manier wordt gemaakt.
DuraPlus en duurzaamheid
In DuraPlus vind je niet alleen een betrouwbare en deskundige partner voor een BENG berekening. Ook als je een energielabel nodig hebt, een duurzaamheidsscan of een maatwerkadvies is het onafhankelijk duurzaam adviesbureau DuraPlus een juiste keuze. Neem gewoon eens contact met Dura+ op of vraag een vrijblijvende offerte aan.