Ga je gordijnen kopen? Hier moet je op letten

geplaatst in: Woon | 0

Als je op zoek bent naar nieuwe gordijnen, dan kom je ook tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt uit materialen waar ze van zijn gemaakt, de kleuren en ook in soorten. Wij kunnen het ons dan ook goed voorstellen dat je met de handen in het haar zit en dat je niet weet welke keuzes je moet maken. Je zou bijvoorbeeld raambekleding op basis van je persoonlijke smaak kunnen uitzoeken, maar dat is niet altijd de slimste keuze. In onze blog vertellen we waar je op moet letten als je een gordijn wilt kopen.

Enorm veel verschillende kleuren

Je kunt het niet zo gek bedenken of gordijnen zijn in de kleur die je wilt beschikbaar. Of je nu op zoek bent naar een mooie felle kleur of juist een zachte kleur die beter in het interieur past. Dat is ook zeker iets om rekening mee te houden, want je kunt een kleur nog zo mooi vinden, het moet ook in je woonkamer of slaapkamer staan. Feitelijk kan een gordijn een kamer maken of breken en dat heeft er natuurlijk mee te maken dat ze vrij prominent aanwezig zijn. Als je twijfelt over de kleuren kun je eventueel ook samples mee naar huis nemen. Online kun je vaak ook samples aanvragen of bestellen. Dan kun je thuis op je gemak bekijken of de kleur die je wilt ook echt mooi is en vooral staat in het interieur.

Gordijnen en hun stofeigenschappen 

Niet alleen de kleur is belangrijk, maar ook de stofeigenschappen. Gordijnen worden natuurlijk van verschillende materialen gemaakt en ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Sommige kun je bijvoorbeeld niet wassen terwijl andere materialen sneller kreuken. En natuurlijk zou het materiaal ook overeenkomsten moeten hebben met de meubels in het interieur. De materialen die je het meest zult vinden zijn:

  • Dessin;
  • Glanzend;
  • Kreukeleffect;
  • Linnenlook;
  • Velours.

Verschillende soorten gordijnen

Gordijnen zijn er ook in verschillende soorten. Naast het normale gordijn heb je keuze uit overgordijnen in combinatie met een vitrage, inbetweens en verduisterende exemplaren. Vooral verduisterende exemplaren zijn populair, omdat je het in huis of in een slaapkamer lekker donker kunt maken. Fijn als je lekker wilt uitslapen of als je overdag thuis werkt of veel televisie kijkt. Inbetweens zijn ook populair, omdat je met deze gordijnen van privacy kunt genieten, maar zelf wel naar buiten kunt kijken. Echter kan niemand bij je naar binnen kijken en ze laten ook gematigd licht door. Overgordijnen zijn vaak niet nodig als je voor inbetweens kiest.

Gordijnen ophangen, wat heb je nodig?

Waar je ook op moet letten is het systeem waar je de gordijnen aan op kunt hangen. Een cruciaal onderdeel wanneer je nieuwe gordijnen koopt. De soort rails of roede die je kiest is voor een groot deel afhankelijk van hoe lang en zwaar de gordijnen zijn en of een gordijn bijvoorbeeld is uitgerust met lussen. Gordijnrails en roedes heb je eveneens in verschillende soorten, maten en kleuren. Weet je niet zeker welk ophangsysteem de beste keuze is? Laat je dan goed adviseren door een specialist. Nog slimmer is het om de gordijnen en de rails of roede tegelijkertijd te kopen. 

Reacties zijn gesloten.