Hoe kies je verf voor je nieuwe interieur?

geplaatst in: Leef | 0

Het is geen geheim dat een frisse verflaag wonderen kan doen voor de uitstraling van een huis. Maar met zoveel verschillende soorten en merken verf op de markt, kan het lastig zijn om te weten waar te beginnen als het tijd is om verf voor je huis te kiezen en te kopen. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het selecteren van de beste verf voor jouw behoeften en budget.

Bepaal het type verf dat je nodig hebt

De eerste stap bij het kiezen van de juiste huisverf is het bepalen van het type verf dat je nodig hebt. Er zijn grofweg drie hoofdsoorten verf: op latex- , water- en op oliebasis.

Latexverf is de meest populaire verfsoort voor woningen omdat het gemakkelijk aan te brengen is, snel droogt en relatief goedkoop is. Latexverf is echter niet zo duurzaam als verf op olie- of waterbasis en wordt niet aanbevolen voor ruimtes die onderhevig zijn aan veel verkeer of vocht, zoals keukens en badkamers. Deze verf is vooral bedoeld voor muren. 

Verf op oliebasis is duurzamer dan latexverf en is ideaal voor gebieden die veel slijtage zullen vertonen, zoals sierlijsten en lijstwerk. Verf op oliebasis is echter moeilijker aan te brengen en kan duurder zijn. Verf op oliebasis wordt tegenwoordig vooral gebruikt als buitenverf. Houtwerk binnen wordt tegenwordig vooral gedaan met verf op waterbasis. 

Overweeg de glans van de verf

Als je eenmaal hebt besloten welk type verf je nodig hebt, is de volgende stap het selecteren van de glans van de verf. De drie meest voorkomende soorten verfglans zijn hoogglans, zijdeglans en mat. 

Matte verf is ideaal voor muren die niet aan veel slijtage onderhevig zijn. Zijdeglansheeft een licht glanzende afwerking en is een goede keuze voor muren die wat verkeer zullen zien, maar geen intensief gebruik. Hoogglansverf heeft een hoogglansafwerking en is de beste keuze voor ruimtes die aan veel slijtage onderhevig zijn, zoals keukens en badkamers en houtwerk buiten. 

Kies de juiste kleur

De kleur die je kiest voor je verf kan een grote impact hebben op de algehele look en feel van jouw huis. Bij het kiezen van een verfkleur is het belangrijk om rekening te houden met de bestaande kleuren in je huis, evenals met de lichtomstandigheden in elke kamer. Als je niet zeker weet welke kleur je moet kiezen, is het altijd een goed idee om een ​​professionele schilder of kleurexpert te raadplegen. Ze kunnen je helpen bij het kiezen van een verfkleur die past bij de bestaande inrichting van je huis. Een voorbeeld van een goed verfmerk met een ruime kleurkeuze is bijvoorbeeld Farrow and Ball. Dit is een Brits verfmerk, dat van oudsher gebruikmaakt van echte kleurpigmenten. 

Nadat je de prijzen hebt vergeleken en recensies hebt gelezen, is het tijd om de verf aan te schaffen. Zorg ervoor dat je voldoende verf koopt om het hele oppervlak dat je wilt schilderen te bedekken, evenals eventuele sierlijsten of lijstwerk.

Reacties zijn gesloten.