Wat is beter? Donzen dekbedden van eenden- of ganzendons

geplaatst in: Slaap | 0

Donzen dekbedden komen in alle soorten en maten die je kunt verzinnen en de vulling van het dekbed bepaalt uiteindelijk hoe kwalitatief goed een donzen dekbed is. In de regel worden donzen dekbedden gevuld met minstens 60% puur eenden- of ganzendons, maar welk soort dons is de beste keuze en waar moet je op letten als je een nieuw dekbed aanschaft? In dit artikel geven wij meer informatie over dekbedden gevuld met eenden- en ganzendons.

Donssoorten

In de basis zijn er twee soorten donssoorten waaruit je kunt kiezen. Eendendons of ganzendons. Beiden donssoorten hebben voor- en nadelen waarbij het ook een feit is dat ganzendons meer voordelen heeft dan eendendons. Daarom zijn donzen dekbedden gevuld met ganzendons ook duurder. Toch kan een dekbed met hoogwaardige eendendons een betere keuze dan een dekbed dat gevuld is met ganzendons van mindere kwaliteit. Naast deze donssoorten bestaat er ook eiderdons. Dat afkomstig is van eidereend. Eiderdons is wat compacter en zorgt voor een betere isolatie in zowel de winter- als in de zomermaanden.

Waarom is ganzendons beter?

Ganzen zijn groter dan eenden en de dons vlokken van een gans zijn dus ook groter. Met als voordeel dat een dekbed met minder dons rijkelijk gevuld kan worden en dat de dons ook beter isoleert. Zo heb je het in de koude wintermaanden lekker warm en in de zomer blijven deze donzen dekbedden lekker koel. Wanneer de kwaliteit van de ganzendons minder is dan van eendendons, is het niet zo gek idee om donzen dekbedden gevuld met eendendons te prefereren boven dekbedden gevuld met ganzendons. Daarom is het ook belangrijk om de dekbedden met elkaar te vergelijken en om bij de specialist advies in te winnen over de kwaliteit van de dons die gebruikt is.

Donzen dekbedden met gemengd dons

Er zijn ook donzen dekbedden die voor een gedeelte gevuld zijn met eendendons en voor een gedeelte gevuld zijn met ganzendons. In deze situatie spreken we over landdons. Dekbedden met landdons zijn in de basis diervriendelijk geproduceerd en bieden dezelfde voordelen als donzen dekbedden gevuld met enkel eenden- of ganzendons. De verhouding is meestal 70% ganzendons en 30% eendendons.

Belangrijk om te weten bij de aanschaf van donzen dekbedden

Een belangrijke wetenschap is hoe de dons gewonnen is om het donzen dekbed dat je op het oog hebt te vullen. Hier spreken we dan over een levende of een niet-levende pluk. Bij niet-levende pluk wordt restafval, daaronder de dons en veren van een eend of gans gebruikt om het dekbed te vullen. Vaak zijn deze dieren afkomstig uit de voedselindustrie die de veren en dons van het dier niet gebruiken. Bij een levende pluk worden ganzen en eenden gehouden om deze regelmatig te plukken. Met als groot nadeel dat het plukken voor deze dieren erg pijnlijk en stressvol is.

Om ervoor te zorgen dat je een donzen dekbed aanschaft dat diervriendelijk is geproduceerd, is het goed opletten dat het dekbed een RDS (Responsible Down Standard) en/of Down Pass-keurmerk heeft. Deze keurmerken geven aan dat er tijdens de productie zo min mogelijk dierenleed heeft plaatsgevonden.

Reacties zijn gesloten.